Откриват Тракийски хоров фестивал
Откриват Тракийски хоров фестивал / Sofia Photo Agency, архив

Седмото издание на Тракийския хоров фестивал ще се проведе от днес до 18 октомври в голямата зала на община Ямбол. Основни организатори на музикалния форум са  НЧ ”Тракийска лира-2012” и община Ямбол.

В три поредни концерта публиката ще наслади на изпълненията на български хорови състави, от всички категории на многогласното пеене. Началото ще бъде поставено от домакините от дамският хор при ЯХШ „Проф. Г. Димитров”.

Нов момент в организацията на фестивала е представянето на традиционния за региона певчески фолклор в отделен концерт. В класическите хорови концерти в петък и събота ще присъстват хорови произведения в разнообразни стилове музика – класика, барок, поп, госпъл, етно, джаз. Така фестивалът ще представи пъстроцветна палитра от качествена музика, поднесена от най-съвършените инструменти - човешките гласове.

Повечето хорове в тазгодишния афиш на фестивала са съставени най-вече от студенти и млади музиканти – професионалисти, което ни обещава модерни, атрактивни и високо професионални изпълнения.

Първият концерт днес ще премине под мотото „С песните за златна Тракия” и в него ще участват фолклорни певчески формации от селата Победа, Генерал Инзово, Хаджи Димитрово, Овчи кладенец и Женски хор „Тракийка” при Дружество Тракия Ямбол.

По време на втората фестивална вечер ще прозвучат изпълненията на Детския хор „Проф. Г. Димитров” ,Университетски смесен хор “Фолк -джаз формация” при НБУ и Академичен народен хор при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Тракийският хоров фестивал ще приключи на 18 октомври с участието на  Ансамбъл  “Спектрум” – София, Хор на медиците ''Родина'' – София, Хор "Ave Musica " – София  и перкусионен ансамбъл “Art Libitum”.