/ Община Сливен
В село Гавраилово беше открит празникът „Златна праскова“ 2018. Той започна с приветствие на кмета на село Гавраилово Димитър Андреев. „Този празник е форма на сътрудничество между традиционните производители и се очертава като двигател на инициативи за развитие на местната общност.
 

Златна праскова в Сливен
Община Сливен


Целта му е да обедини основни ценности - фолклорното наследство, веселието и всеотдайния труд на хората“, каза Димитър Андреев. „Радвам се, че този празник се утвърди като традиция в нашия регион, който можем да наречем градината на България, а Гавраилово столица на Долината на прасковите.
 

Златна праскова в Сливен
Община Сливен


Всички знаем колко е труден земеделският труд, затова и толкова повече радост носят празнични моменти като този. Радвам се, че съхраняваме традициите си и показваме обичаите си на децата ни, любовта към труда и към българското“, заяви в приветственото си слово кметът Стефан Радев. Той получи плакет от изпълнителния директор на Националната служба за съвети в земеделието доц. д-р Младен Младенов.
 

Златна праскова в Сливен
Община Сливен


Трима души бяха отличени в конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Конкурсът се проведе за седма поредна година от Национална служба за съвети в земеделието.

Започва „Златна праскова“ 2018

В него участваха 6 земеделски производители, отглеждащи прасковени насаждания. На първо място беше отличен Антон Иванов от село Ковачите, на второ място - Марияна Тодорова от село Струпец и на трето място беше класирана Пенка Кирова от град Сливен.
 

Златна праскова в Сливен
Община Сливен


Празникът продължи с кръгла маса на тема „Състояние и тенденции при производството на праскови“, в която се включиха водещи специалисти от Института по овощарство-Пловдив.
 

Златна праскова в Сливен
Община Сливен


Малко по-късно започна лекцията „Възможности и подпомагане на малки стопанства по „Програмата за развитие на селските райони 2014-2020“ , в това число и подготовка за проектни предложения по Подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделските стопанства по тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“, с лектор д-р Димитър Ванев от Националната служба за съвети в земеделието.
 

Златна праскова в Сливен
Община Сливен


Проведоха се още дискусия и представяне на препарати за растителна защита, както и посещение на линия за заготовка на праскови за износ „Българска праскова“, демонстрация на земеделска техника, прикачен инвентар и капково напояване.

Любители фотографи имаха възможност за изява в конкурс на тема „Най-вкусната българска праскова“. Целият ден ще бъде съпътстван с конкурси, сред които „Мис Праскова“, „Най-бързо ядене на праскови“, „Най-добра прасковена ракия“, „Правене на компот от праскови“, изложба на картини и други. Празникът ще завърши с изпълнения на певци и музиканти от Долината на прасковите.
 

Златна праскова в Сливен
Община Сливен


На събитието присъстваха народният представител Десислава Танева, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, общински съветници, заместник – кметът Пепа Чиликова, началникът на РУО – Сливен д-р Бисерка Михалева, кметове на населени места, изпълнителният директор на Национална служба за съвети в земеделието доц. д-р Младен Младенов, директорът на Главна дирекция съвети в земеделието и аналитична лаборатория Димитър Ванев, жители и гости на село Гавраилово.

Организатори са Община Сливен, Министерство на земеделието, храните и горите, кметството и читалището в село Гавраилово, Институтът по овощарство-Пловдив,

Организацията на производителите на праскови „Българска праскова“, Националната служба за съвети в земеделието. Празникът „Златна праскова“ се провежда за 17 път и е под патронажа на Министъра на земеделието, храните и горите.