хора с увреждания
хора с увреждания / Darikradio.bg, Виктория Ниновска
Правата на хората с увреждания от 1 юли се променят и ще се осигуряват по настоящ адрес. Заявленията-декларации за изготвяне на социална оценка/отпускане на месечна добавка за социална интеграция, както и  заявленията-декларации за отпускане на целева помощ за изработване, покупка и ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия ще се приемат по настоящ адрес на лицето. Към настоящия момент заявленията-декларации се приемат по постоянен адрес на лицето.

 Отпуснатите до влизане в сила на промените месечни добавки за социална интеграция ще се изплащат до изтичането на срока им от Дирекция „Социално подпомагане”,  която ги е отпуснала. Променя се срокът за представяне на разходооправдателен документ за извършено балнеолечение и/или рехабилитационни услуги.

Към момента, за да бъде отпусната месечна добавка за балнеолечение и/или рехабилитационни услуги, лицата провели балнеолечение и/или ползвали рехабилитационни услуги представят в Дирекция „Социално подпомагане” разходооправдателен документ в едномесечен срок от крайната дата на реализираното балнеолечение и/или рехабилитационни услуги. След 01 юли срокът става два месеца.

Регментирана е възможност при отпускане на месечна добавка за задоволяване на основни жизнени потребности – наем за общинско жилище от лица с трайни увреждания, по необходимост разходооправдателния документ да се изисква по служебен път от общинската администрация. В тези случаи, ако правоимащото лице уведоми Дирекция „Социално подпомагане”, че е затруднено или е в невъзможност да представи разходооправдателните документи за платен наем, то те следва да се изискат служебно.

С новата промяна ще се отпуска въз основа на заявление-декларация, подадено до Дирекция „Социално подпомагане” по настоящ адрес на нуждаещото се лице.  След отпускане на помощта лицето ще получи по два екземпляра от заповедта за всяко помощно средство, приспособление и съоръжение и медицинско изделие, чрез която заповед ще може да получи предписаното му от търговец, вписан в регистъра по чл. 35, ал. 1 от Закона за интеграция на хората с увреждания.

Средствата за предоставените ПСПСМИ ще бъдат преведени на търговците от Дирекции „Социално подпомагане”. С въвеждане на новия механизъм се облекчава процедурата по предоставяне и изплащане на целевите помощи за изработване, покупка на нуждаещите се лица.