Одобриха кредита от 22 милиона лева
Одобриха кредита от 22 милиона лева / Дарик радио

Общинският съвет прие след оспорвани дебати предложението на кмета Лечков за поемане на дългосрочен дълг в размер на 11 млн. евро или 22 млн.лв. за финансиране на проекти, свързани с благоустрояването на кварталите „Дружба”, „Сини камъни” и „Речица” и санирането на училищата в града.

Както Дарик съобщи още в 9 ч. сутринта зала „Май” бе обсадена от протестиращи жители на кварталите, които настояваха кредитът да бъде одобрен от съветниците. Минути преди да започне обсъждането на предложението за кредита в залата влязоха всички протестиращи. Те аплодираха всяко изказване в полза на одобряване на кредита.

Направени бяха много предложения за промени, които после бяха гласувани едно по едно. Сред тях одобрение получиха предложенията на общинската съветничка от Коалиция „Нова левица” Цвета Бъчварова. Едното от тях бе кметът да внесе проектодоговора за заема в местния парламент за гласуване, а другото – в комисиите, които ще бъдат сформирани по закона за обществените поръчки да бъдат включени и общински съветници.

Не се прие предложението на Минко Минчев кредитът да бъде вписан във левове, а не в евро, както и предложението на председателя доц. Иван Андреев кредитът да се вземе от кредитна институция, а не от финансова.

Прие се предложението на кмета заемът да бъде обезпечен със запис на заповед. След гласуването на тези предложения се пристъпи към поименно гласуване на кредита. С 21 гласа за и 16 против предложението беше прието.

Радостен съм от това, че съветниците приеха предложението, заяви веднага след гласуването на точката кметът Лечков. Според него след вземане на кредита Сливен ще се превърне в цитирам „Един Клондайк”.

Левицата, която гласува против обаче не беше толкова възторжена като Лечков. Според д-р Алексей Алексиев решението е една корупционна сделка. След мрачната прогноза на д-р Алексиев стана ясно, че жителите на кв. "Речица", които блокираха точно в 13 часа изхода за пътя София-Бургас, вече са отменили блокадата. А дали кредитът е корупционна сделка и дали думите на Лечков ще се оправдаят, това само бъдещето ще покаже.