Областният управител на Ямбол Николай Пенев представи приоритетите в работата си
Областният управител на Ямбол Николай Пенев представи приоритетите в работата си / Областна администрация - Ямбол

С по-значимите дейности, реализирани в предходния мандат и текущите задачи в институцията се е запознал новият областен управител на Ямбол Николай Пенев през първата си работна седмица. Внимателно е разгледан бюджетът на институцията, който към 31 май 2013 г. е изпълнен на 45%, съобщават от областна администрация.

Съгласно Устройствения правилник, Областна администрация разполага с 32 щатни бройки за служители. „В периода от август 2009 до 31 май 2013 г. са прекратени трудовите отношения на 17 служители, а са назначени 13 нови специалисти. Това говори за сериозно обновяване на състава по неизвестни за мен причини“, коментира областният управител и заяви, че няма да прави политически чистки. „Към момента не съм освободил нито един служител, макар че тепърва ми предстои да се запозная с конкретните дейности и отговорности на всеки“, допълни той.

В опровержение на появилите се опасения, областният управител заяви, че работата по проектите, спечелени от Областната администрация по различни програми, ще продължи.

Целите и приоритетите на Областна администрация - Ямбол ще бъдат преразгледани, за да има съответствие с програмата на правителството на Република България в сферата на социалната политика, съживяване на икономиката и укрепване на гражданското и информационно общество. Наред с тях, съгласно задълженията, вменени му по закон, областният управител ще работи активно по управление на държавната собственост; контрол, координация и взаимодействие със звената от изпълнителната власт; както и тясно сътрудничество с кметовете на общини, граждански сдружения и неправителствени организации.

Предстоят срещи с всички кметове на общини от региона с цел да се поднови практиката на постоянно взаимодействие между местна и държавна власт.