Няма случаи на птичи грип в Община „Тунджа“
Няма случаи на птичи грип в Община „Тунджа“ / netinfo

Няма случаи на птичи грип в Община „Тунджа“. Това съобщи по време на оперативката с кметовете и кметските наместници Андон Кръстев – секретар на общината и председател на общинската епизоотична комисия. Проведеното през миналата седмица заседание на комисията бе с цел предприемане на предпазни мерки за профилактика и ограничаване проникване на заболяването инфлуенца, известна като птичи грип, предвид регистрираните случаи в Бургаска област.

Според решението на местната комисия, кметовете и кметски наместници и отговорните длъжностни лица от общината са длъжни да информират всички собственици на птици, че е забранено да пускат пернатите извън дворовете си. Стопаните не трябва да допускат контакти на своите птици с тия от дивата природа. Освен това фуражите, с които се хранят домашните птици, трябва да се съхраняват в закрити помещения. С мерките се ограничава още достъпът на външни лица, както и любителският риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. Забранява се организирането и провеждането на изложби, пазари и всякакъв вид събирания на домашни или други птици на територията на Община „Тунджа“.

 

Кметовете и кметските наместници трябва своевременно да запознаят местното население, собствениците и управителите на птицевъдни обекти и обекти, в които се отглеждат птици за лични нужди, с взетото решение и набелязаните мерки.