/ община Ямбол
230 творби на млади автори от цяла България постъпиха в Десетото издание на Националния конкурс за млади художници и писатели „Душата на един извор” в Ямбол. Интересът към юбилейното издание е над два пъти по-голям в сравнение с предходното издание на биенале от 2016 г.

Конкурсът има за цел откриване на млади таланти в областта на литературата и изобразителното изкуство и стимулиране развитието им в избраната от тях творческа област. „Душата на един извор“ е посветен на паметта на двама емблематични  ямболски творци - художника Жорж Папазов и изкуствоведа Кирил Кръстев. Организатори са община Ямбол, „Овергаз” и фондация „Млада България”.

В раздел „Литература“ постъпилите творби са общо 114, като по-многобройни са участниците в първа възрастова група – от 15 до 19 години – общо 85 автора. В по-голямата възрастова група – от 20 до 25 години са постъпили произведения на 29 участника.

Кратките литературни форми, които по регламент са: есе, разказ или приказка, ще бъдат оценявани от жури в състав: Христо Карастоянов, писател и журналист, носител на престижни награди за литература, Мая Виденова – изпълнителен директор на фондация „Млада България” и Илиана Илиева – автор на поетични книги.

В раздел „Изобразително изкуство“ са постъпили картини на общо 116 участника. При по-малките техният брой е 70, а участниците над 20-годишна възраст са 46. Картините на младите художници ще журират: Петко Йорданов - скулптор, директор на Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол, Георги Павлов – доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, асистент в катедра „Плакат и визуална комуникация” на Национална художествена академия – София, член на Управителния съвет на Камара на дизайнерите в България, както и Маргарита Дончева – доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, преподавател по рекламна графика в НХГ „Димитър Добрович“ – Сливен.

Журирането на творбите е анонимно, като резултатите от класирането ще бъдат обявени до 4 май, петък.

И тази година конкурсът "Душата на един извор“ привлече интереса на автори от всички краища на България. Постъпили са произведения, включително на такива, живеещи извън пределите на страната.

Отличените на призовите места творби във всяка от категориите и възрастовите групи, както и други номинирани произведения ще бъдат включени в едноименния  сборник, какъвто традиционно се издава във всяко издание на конкурса.

Награждаването на победителите и представянето на отличените творби в специална изложба ще бъде на 8 юни, в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол.