Над 200 полицаи се включиха в „Голямото пушене” в Сливен
Над 200 полицаи се включиха в „Голямото пушене” в Сливен / netinfo

Над 200 служители от цялата система на Областна дирекция на МВР в Сливен се събраха за около час да „пушат” пред сградата на дирекцията, като някои от сливенските служители на реда са отпътували до столицата, за да се включат в нетрадиционното полицейско действие. Имаше представители и на останалите три общини в областта – Нова загора, Котел и Твърдица.

„Проявата е в знак на солидарност с колегите ни от София и страната и исканията на полицейския синдикат за достойно заплащане”, съобщи говорителят на ОД на МВР Георги Шейтанов. По думите му в Сливен няма действаща структура и председател на полицейския синдикат, но има отделни негови членове. Личният състав на структурите на МВР в Сливенско е около 700 души.

Сред събраните пред полицията бяха известни криминалисти, които разкриха няколко убийства през тази година, началникът на Районно полицейско управление Неделчо Неделчев, шефовете на отделните сектори – Криминална полиция Станчо Станчев, охранително-постова дейност – Ангел Даскалов, представители на служба „КАТ”и „Пожарна и аварийна безопасност”. Полицаите бяха подкрепени от граждани.

„Според мен е необходимо обществото да защитава своите служители на реда. Във всяка една държава, независимо къде се намираме, ние разчитаме преди всичко на тях”, каза, Милка Атанасова, която работи в Гърция. Тя бе дошла със семейството си от Твърдица за да бъде с полицаите.

Директорът на ОД на МВР комисар Чавдар Божурски бе вътре в сградата, но по-рано той заяви:

13-та заплата не е въпрос на оцеляване, а въпрос на уважение на труда на полицая. Вярно е, че има какво още да се желае в работата, но е вярно, че някой работят много и техният труд трябва да бъде заплатен”.

Ситуацията в МВР е била създадена от факта, че някои добре финансово осигурени институции ще получат коледни надбавки.