европроекти
европроекти / областна администрация Сливен
Седем събития, посветени на юбилейната 10-годишнина от членството на България в Европейския съюз и предстоящото българско председателство на Съвета на Европа, се проведоха в Сливенска област.

Дискусионните форуми бяха организирани по инициатива на областния управител Чавдар Божурски и се състояха от края на октомври до средата на ноември. На три от дискусиите бяха домакини общинските администрации в Нова Загора, Котел и Твърдица.

Четири срещи бяха проведени съвместно с читалищата в кв. “Даме Груев“ в Сливен, Шивачево, с. Съдиево и с. Ябланово. Съорганизатор на всички събития бе Областният информационен център в Сливен.
 
Българското председателство ще обхване 181 дни в периода януари-юни 2018 година и ще премине под мотото „Съединението прави силата“.

През този период страната ни ще отправи три основни послания: консенсус – с фокус върху сигурността и миграцията; конкурентноспособност – с фокус върху малките и средни предприятия; кохезия – с фокус върху новата многогодишна финансова рамка.
 
Областният управител откри първата среща за Българското председателство на Съвета на ЕС

През първия програмен период от 2007 до 2013 година в Сливенска област са сключени 131 договора за европроекти по оперативните програми на стойност 125,3 млн.лева.

104 млн.лева от тази сума е получената безвъзмездна финансова помощ, съобщиха от Областния информационен център, позовавайки се на данни от Информационната система за управление и наблюдение /ИСУН/ на ЕС в България /системата не включва данни за Програмата за развитие на селските райони/.

През втория програмен период от 2014 до 2020 г. до момента са сключени 62 договора за 84,5 млн.лева, като безвъзмездната финансова помощ по тях възлиза на близо 70 млн.лева.  Бенефициенти по договорите са фирми, общини, областната болница, неправителствени организации, училища.