Нова Загора
Нова Загора / областна администрация Сливен
Община Нова Загора е сключила договори по европроекти за над 20 млн.лева
По инициатива на областния управител на Сливен Чавдар Божурски на 24 октомври вечерта, в театър „Минко Балкански“ в Нова Загора се състоя среща с жители на града по повод 10-годишнината от членството на България в ЕС и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Съорганизатори на срещата бяха Областният информационен център и общинската администрация в Нова Загора.   Събитието бе уважено от зам.кметовете на община Нова Загора Светла Стоянова и Ивайло Енев.
 
„Приемането на председателството на Съвета ще позволи на България да постави в центъра на дневния ред на ЕС ясни приоритети, които са от ключово значение за страната и ЕС“, заяви при откриването областният управител.

Представители на ОИЦ направиха мултимедийна презентация за дейността на Съвета на ЕС и за Българското председателство, което ще обхване 181 дни в периода януари-юни 2018 година и ще премине под мотото „Съединението прави силата“. През този период страната ни ще отправи три основни послания: консенсус – с фокус върху сигурността и миграцията; конкурентноспособност – с фокус върху малките и средни предприятия; кохезия – с фокус върху новата многогодишна финансова рамка.

Нова Загора
областна администрация Сливен


Зам.-кметът на Нова Загора представи работата на местната администрация по европейски проекти в предходния и настоящия програмен период. Сключените договори са за над 20 млн.лева. Работата по някои проекти вече е приключила, по други се извършва в момента или тепърва предстои. 

С европейски средства в размер на 6,4 млн.лева е благоустроено междублоковото пространство в кв. “Загоре“, извършени са основни ремонти на централния площад и 9 улици в града. Сключени са договори за 4,9 млн.лева за саниране и енергийна ефективност на 10 жилищни многофамилни сгради. По европроект бе извършен основен ремонт за 1,2 млн.лева на сградата на Професионалната гимназия по селско стопанство. Общо 1, 650 млн.лева са за енергийна ефективност на сградите на полицията, пожарната и началния етап на СУ „Иван Вазов“. 

Над 1,1 млн.лева са вложени досега в Дома за деца, лишени от родителска грижа, с които са подобрени условията за пребиваване на 70-те деца там. По проект е създадена Местна инициативна група, одобрена е стратегията й за 4 млн.лева, с които ще бъдат финансирани проекти за насърчаване на бизнеса в общината. „Ще продължаваме да търсим възможности, които да направят живота в общината по-благоприятен“, каза още зам.кметът Стоянова.
 
Концерт изнесоха фолклорната формация „АЕДА“, Детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Загорчета“, танцовата школа „Всички стъпки“, Михали Георгиу.
 
Срещата в Нова Загора бе първата от серията комуникационни събития, които ще се проведат в Сливенска област през следващите седмици. Събитията са във връзка с приетата от правителството Работна програма за 2017 г. на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз.
 
Следващата среща ще е на 31 октомври в Котел.