Млекарево чества празника си
Млекарево чества празника си / Община Нова Загора

 

На Архангеловден празнуват жителите на новозагорското село Млекарево. Оициално бе открита днес сградата на кметството. Отпуснатите финансови средства от Община Нова Загора на стойност 19 958, 76 лв. са оползотворени за ремонт на кабинета на кмета, кабинет на техническия-секретар, библиотеката и ритуалната зала. Подменени са дограмите, сменени на настилките, направена е изолация, ремонт на ВиК и ел. инсталации.

На официалното откриване присъстваха общински съветници, кметът на Община Нова Загора Николай Грозев, заместник-кметовете Галя Захариева, Данка Чиликова и Маргарит Тодоров и началникът на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Веска Вълчева. Кметът на с. Млекарево Милена Матева изказа благодарност на ръководството на Община Нова Загора за оказаната финансова помощ и съдействие при направения ремонт. Поздрави присъстващите с празника и допълни, че това е една от хубавите български традиции да се събират и празнуват на този ден, която жителите на селото смятат да продължат и в бъдеще. Кметът Николай Грозев сподели впечатленията си от новата визия на кметството. Той пожела на жителите на селото и кметицата Милена Матева да бъдат здрави, щастливи и все така упорито да работят за благоустрояването на своето родно място като запазят, съхранят и продължат хубавите традиции на млекаревци.

По – късно бе открит и новият пенсионерски клуб „Здравец”, който се помещава в едно от неизползваните крила на сградата на местната детска градина. Двете зали и малката спретната кухня са напълно достатъчни за 45-те членове на клуба, които сега ще имат възможността да се събират на раздумка и весели приказки през дългите зимни вечери. Открит абе й автентичната изложба под надслов „От раклите на баба”. В единия кът на стаята е подредена типичната българска старовремска софра, с малките трикраки столчета, огнището, газената лампа, стомната за вода и съдовете, подредени на масата. Следва коритото със замесеното тесто, ситото, струнката, кобилицата и менците за вода, както и други битови уреди от делника на българката преди години. Не са забравени и дейностите на мъжа в семейството и свързаните с тях битови уреди – хромела за мелене на зърно, копралята за обръщане на тревата и сеното, брадвата за сечене на дърва и др.

На изложбата бяха подредени и типичните носии от едно време, както и някои по –съвременни неща като покривки- бродирани и плетени на една кука и т.н. Освен с живописната изложба, Пенсионерски клуб „Здравец” може да се похвали и с други свои изяви – участие на наши и регионални песенни конкурси. Една от последните им изяви е свързана с показването на обичая „Засевки” в Тополовград, откъдето се завръщат с втора награда. Изложбата „От раклите на баба” ще остане подредена до 21 ноември, когато членовете на пенсионерския клуб ще празнуват заедно със свои гости в топла и уютна обстановка Деня на християнското семейство.