Жельо войвода
Жельо войвода / Община Сливен
Жътвената кампания бе официално открита в землището на село Жельо Войвода от министъра на земеделието, горите и храните Румен Порожанов.

Жельо войвода
Община Сливен


„Земеделието е един бранш, който тепърва ще става все по-перспективен. България, за тези 10 години на еврочленство успя да модернизира цялостното си земеделие. В момента сме в дебат за новата общностна селскостопанска политика“, каза по време на откриването министър Порожанов.

Той допълни още, че бюджетът е доста оптимистичен. Ще има субсидии и те ще бъдат съпоставими. Очаква се много добра реколта. Качеството на пшеницата е в много добро състояние. Министърът пожела добър берекет, здраве и успехи на всички.

Жельо войвода
Община Сливен


„Имаме прекрасна земя, имаме производители на високо ниво. Надявам се и пожелавам на всички природата да е с нас. Да е много добра годината и реколтата, и цената да е висока. Да можем всички да се поздравим с отлични резултати от 2018 година“, заяви кметът на Сливен Стефан Радев.

Очаква се добра реколта от пшеница, заяви министър Поражанов (СНИМКИ)

По-късно беше отслужен молебен за здраве и берекет, а за жътвата от миналото припомниха облечени в народни носии жени и мъже, които със сърп и паламарка показаха, как се е жънело. Обичаят беше последван от песни и танци от Танцов ансамбъл „Черкишлий“ при Народно читалище „Даскал Димитър Димов - 1908“ в село Жельо Войвода.

Жельо войвода
Община Сливен


В модерен комбайн, заедно с комбайнера министър Порожанов даде начало на кампанията.

На събитието присъстваха още народния представител Десислава Танева, областният управител Чавдар Божурски, главен инспектор Димитър Кикьов - началник на Районното управление на полицията в Сливен, председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, председателят на „Сдружението на земеделските производители Хаджи Димитър”-Сливен Георги Радев, кметът на Жельо Войвода Стоян Генов, кметове на населени места и жители на селото.