Сливен
Сливен / областна администрация Сливен
 Международният ден на пострадалите и загиналите при трудови злополуки в Сливен беше отбелязан с поднасяне на цветя на плочата в памет на жертвите.

От КНСБ обявиха, че от 28 април се открива дарителска акция в помощ на децата на загинали работници.  Средствата се набират със СМС на номер 17777 с текст DMS POMOGNI.

53 злополуки са декларирани през 2017 година в Сливенска област. Това съобщи директорът НОИ-Сливен Стефан Робето.Тази статистика отрежда 15-то място на Сливен сред 28-те области в станата.  42 от злополуките са допуснати на самото работно място. Няма злополуки, причинени заради употреба на алкохол, наркотични вещества или хулигански прояви. Според класификацията по показател „икономическа дейност”, най-много или 19 злополуки са станали в дейност „държавното управление”, 5 злополуки са регистрирани в образованието, 9 – в подготовката за и в текстилното производство. Две злополуки са довели до инвалидност от 61 и 51 процента за пострадалите. В сравнение с предходната 2016 г. има увеличение на общия брой трудови злополуки с 20 процента.  През 2017 г. няма случай на професионална болест.
 
През първото тримесечие на 2018 г. Дирекция „Инспекция по труда” е извършила 465 проверки. 55 предприятия са проверени за първи път. Констатирани са 2 261 нарушения на трудовото законодателство, а нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 956, съобщи директорът Ирена Иванова, Анализът показва, че не са малко работодателите, които полагат значителни усилия за ремонт и обновяване на наличния сграден фонд и машините.

Независимо от факта, че в част от проверените предприятия е изградена система за управление на безопасността и здравето при работа, може да се направи изводът, че  все още работодателите не приемат осигуряването на безопасни условия на труд като неразделна част от бизнеса-политиката на предприятието.  През периода са приложени 2 127 принудителни мерки и е потърсена административно-наказателна отговорност за нарушения на трудовото законодателство и безопасните условия на труд, като са съставени 103 акта.

Запазва се тенденцията постъпилите сигнали и запитвания да са от жалбоподатели с прекратени трудови отношения. През периода са предоставени 1 458 еднодневни трудови договора на 66 земеделски производители. Вече работи и програмен продукт, който дава възможност за регистриране на еднодневните трудови договори онлайн.
 
По мнение на КНСБ, отражението на психосоциалните рискове се оформя като глобален проблем. „Установено е, че професионалният стрес е причина за 50-60 процента от всички случаи на временна неработоспособност”, съобщи Донка Йорданова, експерт в РС на КНСБ.