Мерки срещу болест при преживните животни
Мерки срещу болест при преживните животни / Дарик Габрово, архив

Община Сливен взема спешни мерки срещу болестта "син език", която се разпространява при преживните животни. Поводът е  констатирано огнище на заболяването и опасността то да проникне на територията на общината.  Мерките се вземат съгласно заповед на изпълнителния директор на БАБХ, на областния управител Корнелий Желязков и след решение от извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия.

Председателят на Общинската епизоотична комисия инж. Иван Манчев разпореди незабавно кметовете и кметски наместници да издадат заповед за забрана на пашата на всички възприемчиви животни в часовете с активен летеж на насекоми от 19.00 до 08.00 часа.

Спешно се извършва актуализация на списъка с животните в населените места, съобщи  инж. Снежана Кънева, секретар на комисията.

Всички кметове ще получат ръководство, предоставено от териториалната дирекция по безопасност на храните Сливен, в което подробно е описано проявлението на болестта, клинична картина, илюстрирани случаи и прочие.

В работата на Общинската епизоотична комисия активно се вклющчва и официалният ветиринарен лекар на община Сливен – д-р Веселин Василев, каза още инж. Снежана Кънева.