/ БТА
Дванадесетокласничката Мария Къчева от Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен получи две пълни шестици по 100 точки на матурите по БЕЛ и математика.

Това съобщи директорът на учебното заведение Мариана Милева. Мария е една от общо трима зрелостници в страната, които имат такъв резултат.

"Това е безспорно високо постижение", коментира Милева. "Мария има едно страхотно качество - способност да се концентрира максимално. Това се гради с годините, тя участва в много състезания, където се формира това умение за концентрация".

Над 50 000 зрелостници ще се явят на матура по български език и литература

Мария е един от носителите на Чинтуловата награда през тази година - най-високото отличие на гимназията за значими резултати в подготовката и постигнати особени постижения, допринесли за авторитета и престижа на учебното заведение.

Тя е възпитаник на гимназията от пети клас, сред най-големите й постижения е в седми клас, когато достига до национален кръг на Националната олимпиада по математика. За високите й резултати е помогнала работата с учителката по математика Светлана Терзиева, която й преподава през последните две години.

Мария смята, че излиза от елитната гимназия с добра подготовка и с всички знания, които е могло да бъдат придобити в 11 и 12 клас. Причината за високите резултати, според нея, са пробните матури, които са правили неведнъж.

В интервю за БТА Мария Къчева разказа, че специалността, към която се е насочила, е "Приложна математика". Тя ще кандидатства в Софийския университет "Климент Охридски". Интересът й към математиката е по препоръка на майка ѝ, която е инженер.

"Майка ми държеше да се занимавам повече с математика, тъй като счита, че това е наука, която развива човека като цяло, развива логическо мислене", каза дванадесетокласничката.

МОН: Разширяват се възможностите за полагане на изпити за валидиране на умения

Тя не е решила още каква ще бъде нейната професия, но със сигурност ще бъде свързана с математиката. Мария смята, че такива специалности са търсени, но отчита, че ще има и такива, които ще отпадат следствие на навлизането на изкуствения интелект. "Знам, че в Софийски университет има кариерни форуми и ще избера това, което смятам, че е най-подходящо и което ще ме удовлетворява най-много", посочи тя.

На въпрос дали е мислила за образование в чужбина, тя отговори, че българското образование е подценявано. "В западните страни моделът на образование до 12 клас е тотално различен, имат различни означения", обясни Мария и допълни, че една точна наука винаги е най-лесно да се изучи на родния език. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Велина Василева, БТА