Линейки извозват желаещи да се прегледат за туберкулоза
Линейки извозват желаещи да се прегледат за туберкулоза / Дарик Сливен

37 души от ромския квартал „Надежда" са отишли в белодробната болница за безплатни прегледи за туберкулоза още в понеделник, съобщи д-р Стефан Панайотов от фондация „Здравето на българските роми" и личен лекар в квартала. От тях 5 човека са били транспортирани с линейка в рамките на седмицата на отворените врати на болницата, вчера са отишли 8 желаещи да бъдат прегледани.

Според д-р Панайотов, информацията се разпространява пълзящо в квартала, така че се очаква до края на седмицата линейките да правят повече от един курс.

Няколко рода периодично разпространяват болестта и проблемът е, че не е достатъчно добро обхващането на контактните, освен това след като един болен е бил диагностициран остава въпроса дали той е бил доизлекуван. Това е свързано с минимум двумесечен престой в болницата и след това още 4 месеца в т. н. продължителна фаза болният трябва всеки ден да взима лекарства и някой да го контролира. Проблем възниква при първия кръг контактни, които са били до 8 часа близо до заболелия. Понякога те са мобилни или са отишли да работят надалеч. Това след около 2 години води до заболяване на някой от този кръг, смята д-р Панайотов.

Той определи продължителното изолирано лечение и като една от причините за честите „бягства" на ромите от лечебното заведение, за да решават куп свои социални проблеми.

Много по тежко е положението в квартал „Шести" в Нова Загора, където ромите са предимно турско говорящи, слабо разбират български и езиковата бариера затруднява работата на медиците, въпреки добрата работа на здравния медиатор там, каза д-р Панайотов.