Кметът на Ямбол е против работата на завод, използващ втечнен хлор
Кметът на Ямбол е против работата на завод, използващ втечнен хлор / netinfo

Възразявам срещу въвеждането в експлоатация на производството на “Бо- инженеринг” ООД, използващо голямо количество втечнен хлор на територията на Община Ямбол. Това е становището на кмета на Ямбол Кирил Тодоров, изпратено до заместник министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев. В становището на кмета се посочва, че предприятието е с висок рисков потенциал.

Високата категория на риска се обуславя от наличието на голямо количество втечнен хлор на производствената площадка на фирмата. Кметът се опасява, че при авария, предизвикана от технологични нарушения, природно бедствие или терористичен акт, ще се получи изхвърляне и изтичане на газа в околната среда. При такова изтичане ще бъде обгазен голям район около производствената площадка, като образувания облак от токсичен газ ще се разпространи в околността в посока и концентрация в зависимост от атмосферните условия и ще застраши живота и здравето на жителите на Ямбол и близките населени места.

В становището на кмета на Община Ямбол е записано още: „Производствената площадка на „Бо- инженеринг” ООД се намира на около 4,5 км от центъра на гр. Ямбол. При внезапно разрушаване на резервоар, съдържащ 25 т. втечнен хлор, при вятър с посока североизток, скорост 1,5 м/сек и температура на въздуха 24 градуса, след около 40 минути до центъра на града ще достигне облак, който ще покрие площ около 15 кв. км с концентрация на газа на открито, надвишаваща многократно пределно допустимата концентрация. При такава ситуация жителите на града трябва веднага да го напуснат в посоки югоизток или северозапад или да влязат в закрити помещения максимално изолирани от околната среда- в противен случай могат да настъпят необратими ефекти върху здравословното състояние на хората, които да го лишат от способността му да се предпази.”