Кметове си искат митницата
Кметове си искат митницата / netinfo

Няма да се предаваме! Ще настояваме пред правителствата ни да бъде разкрит пункта Странджа-Малкочлар. С тези емоционални реплики кметът на турската община Кофчаз Нихат Ъстюрк се обърна към боляровския си колега Христо Христов по време на среща в областната управа на Ямбол. И двамата кметове са категорични, че откриването на малък митнически пункт ще съживи икономиката на региона чрез подобряване на инфраструктурата, активизиране на пътникопотока и привличане на инвестиции за развитие на курортното дело и туризма.

Около отварянето на българо-турската граница в района на Болярово усилено се заговори през 2005 година, когато като дългосрочен национален приоритет бе възприетата идеята за модернизация на съществуващите и поетапно изграждане на нови пресечни точки на границата на Р България със съседните страни за периода 2005 – 2015 г., съобразени с членството на страната ни в ЕС. В тази връзка на Република Турция, с официална нота на МВнР за изразяване на становище, е изпратен проект за спогодба за откриване на граничен пункт “Странджа – Малкочлар”.

До момента отговор по текста от турска страна няма. Това се казва в писмения отговор на заместник – министъра на МВнР Любомир Кючюков на питане на кмета на община Болярово Христо Христов, относно разкриване на граничен пункт в Странджа.

Амбицията на двамата кметове не е продиктувана само от местен патриотизъм. До 1948 г. Грничен пункт “Странджа – Малкочлар” е имало. Старата митница е открита през 1902 г. и е била една от най-големите по това време. В писмото си зам.-външния министър Любомир Кючуков дава уверение, че българската страна, в лицето на МВнР, ще предприеме нужните действия за ускоряване на двустранната съгласувателна процедура с турската страна за откриване на нов пункт и пътна връзка между двете стани.