Каракачани от цяла България на събрание в Сливен
Каракачани от цяла България на събрание в Сливен / netinfo

Общото събрание на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България с  участие на над 150 делегати от страната бе проведено в Сливен в общинската зала „Май”.

Бе направен доклад на председателя на УС на федерацията, отчет на дейността на Съвета на председателите, който се формира от председателите на всички дружества, отчет на Контролния съвет. В рамките на дневния ред бяха приети бюджетът и програмата за дейността на федерацията през 2009г.

Дружествата на каракачаните ще разширяват дейността си с нови инициативи според председателя на федерацията д-р Коста Къчев.

Областният управител на Сливен Христина Чолакова присъства на събранието. Преди да встъпи в длъжност тя също участваше активно в организационния живот на дружеството в Сливен.

Обръщайки се с приветствие към ръководството, делегатите и гостите, г-жа Чолакова отправи пожелание федерацията да продължава да работи за запазване на традициите и културната идентичност на етноса, като ги увери, че в лицето на институцията, която представлява, имат сигурен партньор.

През юли ще се проведе ХVІІІ-ият традиционен събор на каракачаните в местността “Карандила” край Сливен.