Изпълнителни дела срещу 329 фирми дадени на Агенцията за държавни вземания
Изпълнителни дела срещу 329 фирми дадени на Агенцията за държавни вземания / netinfo

100 хиляди лева имат да дават на държавата 2 нови фирми от списъците с  длъжниците на Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Ямбол. Сумите са натрупани от просрочени данъци и осигуровки, включително и наказателни лихви върху тях. Имената на длъжниците са публикувани в Публичния бюлетин на електронната страница на НАП. Става дума за задължения към хазната в размер над 5000 лв.

Общо 389 са фирмите и едноличните търговци от областта с неплатени данъци и осигуровки над 5 000 лв. Изпълнителните дела срещу 329 от тях са предадени на Агенцията за държавни вземания, която има правомощията да отнема и разпродава имущество в полза на държавата. На 6 длъжници е наложена забрана за напускане на страната, за същите са изпратени искания до службата за контрол върху  общоопасните средства на МВР с искане за неиздаване или отнемане на разрешителни за производство, търговия или пренасяне на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. НАП продължава мерките за повишаване на събираемостта на задълженията към бюджета.

Припомням, че през миналия месец публичните изпълнители на отдел „Събиране" от приходната администрация в Ямбол, извършиха внезапни проверки на 7 длъжници, като съставиха протоколи за изземване на наличните 2 240 лева в касите на обектите им. Процедурата предвижда описване на касовата наличност в обекта, като собственикът на магазина се задължава да преведе средствата по запорирана от приходната администрация сметка на дружеството до края на следващия работен ден. Успоредно с това НАП осъществява и цялостна проверка на дейността на фирмите- издаване на касови бележки при продажба на стоки, правилно регистриране  в книгите за дневните финансови отчети, както и  трудовите договори на персонала.