/ БТА
В Сливенската митрополия започна избора на нов владика.

Епархийските избиратели (общо 42) от седемте духовни околии в Сливенската митрополия ще изберат двама епископи, като на 25 февруари трябва да се състои и каноничният избор на нов Сливенски митрополит от членовете на Светия синод.

Десет епископи са кандидати за Сливенския митрополитски престол: Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир; Знеполски епископ Арсений, първи викарен епископ на Пловдивския митрополит; Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит; Агатополски епископ Йеротей, викарен епископ на Сливенския митрополит; Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"; ​Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит; Константийски епископ Михаил, викарен епископ на Ловчанския митрополит; Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"; Главиницки епископ Макарий, викарен епископ на Русенския митрополит; Велбъждски епископ Исаак, втори викарен епископ на Софийския митрополит.

Епархийските избиратели в Сливен ще излъчат двама от тях, които са събрали повече от половината от гласовете им. Ако Светият синод на заседанието си на 24 февруари, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, прецени, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, в неделя, 25 февруари, ще се състои и каноничният избор.

Сливенският митрополит Йоаникий почина на 9 януари тази година. Поклонението се състоя на 11 февруари в Сливен, а в града бе обявен тридневен траур. На заседание на Светия синод, състояло се на 10 януари, беше определен за наместник на овдовелия Сливенски митрополитски престол - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Велина Василева, БТА