Българка
Българка / Дарик Сливен
Илия Царски стана пръв в генералното класиране на Планинско изкачване "Българка 2017". Той спечели първото място с време 7.40.95. След него се нареди Христо Манолов с време 7.41.72, а трети остана  Юлиян Телийски с време 7.47.76.

В Клас НС1 първи е  Илия Царски от АСК Автоцар Рали, втори Христо Манолов от АСК Боила, а Георги Георгиев от АСК Скорпион е трети. В Клас НС2 № 1 е Юлиян Телийски от АСК Дунев Рейсинг. № 2 е Ивелин Йотков от АСК БМВ Клуб България и № 3 е Георги Василев от АСК Дианел Рейсинг.

В Клас НС3 №1 е Стефан Стоев от АСК АРА- Моторспорт, № 2 е Косьо Йорданов от АСК Ефко Рейсинг и № 3 е Виторио Попов от АСК СКорпион.

В Клас НС4 първи се нареди Йордан Тодоров от АСК Джордан Рейсинг, следват съотборниците му Александър Димитров и Ерменко Ерменков

. В Клас НС5 № 1 е Павел Шенков от АСК Вромос Жакен, № 2 е Николай Ганев от  от АСК АРА- Моторспорт, а № 3 е Кирил Стаматов от АСК Елена Тийм.

В Клас RС4 на първо място се класира Димитър Божилов от АСК Дунев Рейсинг, втори е Дилян Станков от АСК Булсим, а трети Динко Иванов от АСК Стара Загора.

В  Клас RС5 победител е Павлин Русев от АСК Булсим, след него се наредиха Петър Христозов от АСК Стара Загора и Марин Панайотов от АСК Булсим.

В отборното класиране първи са АСК Дунав рейсинг“„,  втори – „Джордан рейсинг“,, трети - АСК Ара Моторспорт.

Българка
Дарик Сливен



Връчени бяха редица специални награди. За дебют купи получиха пилотите Никола Мишев и Петър Бочков, призът „ най-млад състезател” бе връчен на 17-годишният състезател Виторио Попов. Купата „най-добър сливенски пилот”  за втора поредна година печели пилотът Георги Василев. Организаторите АСК „Булсим” наградиха с купа Илия Царски за „ най-зрял пилот”, като пилотът на АСК Автоцар Рали получи и купа за най-бърз състезател на планинско „Българка”- с време  02:33:27.

 Купите връчиха председателят на БФАС Владимир Илиев, народния представител от БСП Сливен Кольо Милев, директора на планинско „Българка” Стефан Хаджилуков, спортния комисар Стефан Чолаков и спортния директор Пламен Иванов.

Стартът бе даден в 10.30 часа тази сутрин. Планинско „Българка” е трети кръг от националния планински шампионат. Състезанието премина в три манша, без технически проблеми и инциденти. Разликата във времената на състезателите беше много малка, което гарантира оспорвани битки и интересни емоции за зрителите.

Победителят Илия Царски заяви, че победата я посвещава на основния спонсор и двигател на отбора проф.д-р Лъчезар Цоцорков. „Перфектно състезание, много силно състезание с минимални разлики, благодаря  и на Христо Манолов, който е много бърз. Когато разликата беше бих казал един миг, запазихме концентрация, обсъдихме някой неща и за мен беше много важно да запазя лидерството, защото когато водиш много малко е много опасно. Казано на нашия език важно е да не преиграеш,” заяви Царски след финала на състезанието и добави, че от доста време  е нямало състезание с такива малки резултати. Той поздрави и  организаторите  АСК Булсим за добрата организация и отлично подготвеното трасе.

Христо Манолов сподели, че до сега не е водил такава битка и такъв пряк двубой. „ Имам напредък  спрямо останалите години, иска още каране и навсякъде бях на ръба на своите възможности”, добави още вторият в генералното класиране Манолов.

Юлиан Телийски благодари на публиката и организаторите и заяви, че „ това е най-доброто трасе за мен. Аз и екипът ми работим за колата и сега тя ни се отблагодарява за вниманието, което й обръщаме. А и добре подготвеното трасе изравнява силите”.