И в Стралджа набелязаха мерки против птичи грип
И в Стралджа набелязаха мерки против птичи грип / Dariknews, Архив

С препоръка за бдителност, отговорност и адекватни реакции към всички, от които зависи недопускане разпространение на опасния птичи грип на територията на община Стралджа започна извънредното заседание на Общинската епизоотична комисия.

Иван Георгиев, зам.кмет и председател на комисията, припомни заповедта на директора на Агенцията за безопасност на храните и решението на Областната епизоотична комисия и подчерта, че на този етап в общината няма поводи за тревожност. Предприети са превантивни мерки. Разпоредено е  на пазара в Стралджа да не се допуска търговия с домашни птици и животни. Собствениците на птицевъдни ферми и домашни птици да осигурят отглеждането им в затворени пространства, да се следи заболеваемостта и ветеринарните власти да се информират своевременно при констатирани случаи на смъртност сред птиците. Кметове и км.наместници имат грижата да не допускат нерегламентирана търговия с животни и птици в района на селата, да предупредят стопаните за отглеждане на домашните птици в дворовете без да ги пускат свободно, РУ”Полиция” да оказва съдействие и контрол по търговията с животни и птици, да се реагира  адекватно при сигнали за заболеваемост по птиците.

На заседанието беше обсъден и въпроса за предстоящата ваксинация за син език.  Не беше подминат и проблема с безстопанствените кучета.

Зам.кметът запозна присъстващите с изпълнението на проекта за изграждане на събирателен пункт за животински отпадъци в Стралджа, който ще обслужва цяла Югоизточна България.