етноси, култура, бит
етноси, култура, бит / община Котел
Тече подготовка  за провеждането на фестивала „Етноси, багри и котленски килими“ в Котел. Фестивалът ще се състои от 22 до 24 юни в парк „Изворите“ като сред потвърдилите участие са: ансамбъл „Българе“, ансамбъл „Странджа“, НУФИ „Филип Кутев“, Нелина, група „Крос“ и самодейни състави от цялата страна. Специални гости на събитието ще са – шеф Андре Токев и „Диана експрес“.

„Очаквам поредно силно издание на фестивала. Зад него стои много труд, уникални традиции, точна организация и прецизна работа по привличане на най-добрите изпълнители  в страната. Събитията ни са посветени на традициите в нашия край, но тази година ще подкрепим и един апел – този на гимназия „Георги Раковски“ в Болград, която има нужда от помощ, за да съществува“ , сподели кметът на община Котел – Коста Каранашев. „Въпреки трудностите, пред които се сблъскваме ежедневно, ние продължаваме да обогатяваме фестивала и същевременно да следваме нашата цел – запазване и възраждане на българските традиции, популяризиране и съхраняване на занаятите си, стимулиране на  интереса на младите“, каза още той и допълни, че „Етноси, багри и котленски килими“ дава възможност за изява на много хора, с различни интереси в „извора“ на фолклора. Празникът ни, за поредна година, ще покаже как етносите в котленско могат да живеят в мир, хармония и разбирателство“.

Фестивалът ще даде сцена на художествени пленери, литературни представяния, кулинарни изкушения и разбира се – на колорита на българските обичаи.
През настоящата година организаторите от Община Котел предвиждат поставяне на благотворителна кутия за събиране на средства в подкрепа на болградската гимназия „Георги Раковски“.