Сливен
Сливен / община Сливен
Факелно шествие и общоградско поклонение по повод 150 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще се състои в Сливен на 18 юли.

През целия ден къщата-музей „Хаджи Димитър“ ще бъде отворена безплатно за всички, които желаят да я посетят и да почетат паметта на войводата.

В 19.30 часа  по маршрут къща-музей „Хаджи Димитър“ – бул. „Стефан Караджа“ – бул. „Ген. Скобелев“ – бул. „Цар Симеон“ – бул. „Цар Освободител“ – пл. „Хаджи Димитър“ ще тръгне Факелно шествие в памет на загиналите четници. Факлите ще носят представители на родолюбиви организации, военно-патриотични съюзи и граждански сдружения, както и всички граждани, които имат желание да се включат.        

Общоградското поклонение започва в 20 часа на площад „Хаджи Димитър“. Програмата включва тържествено слово по повод годишнината и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Актьорът Димитър Марков ще представи авторски текст на Ивайло Гандев „За Хаджи Димитър…“. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите четници.

Честването се организира от Община Сливен в партньорство със Сливенска митрополия, Център за подготовка на специалисти и Регионален исторически музей – Сливен.