фестивал на етносите
фестивал на етносите / община Котел
Занаяти, изложения, демонстрации, ритуали, кулинария, литература, изкуство, танци, музика, багри и килими съчета поредният фестивал на „Етносите, багрите и котленския килим“ в Котел.

Котел
община Котел

Фестивалът започна с концерт на НУФИ „Филип Кутев“ и Нелина и продължи с рок група „КРОС“, които забиха кавъри на любими рок банди и авторски парчета.
Вторият фестивален ден бе открит от кмета на община Котел – Коста Каранашев, който посочи, че основната идея на фестивала е на едно място да се съберат всички етноси, живеещи в Общината и всеки да може да си представи свободно своите нрави, обичаи, носии, както и традиционната си кухня. Тази идея се оказа много добра, защото заедно с нишката на котленския килим, преплетена като идея на самия фестивал е това, с което искаме да ви запознаем, посочи Каранашев.

Котел
община Котел


„Зад този фестивал стои много труд и затова искам да изкажа благодарности на всички спонсори, на Министерството на културата, на целия екип от служители на Община Котел, на Пенсионерски клуб „Вида“ гр. Котел, както и на всички граждани, които положеха усилия за успешното провеждане на фестивала“, каза в заключение Коста Каранашев.
След градоначалника, поздрави към гражданите и гостите на Котел отправиха народните представители от област Сливен – Галя Захариева и Петър Петров, областният управител на област Сливен – Чавдар Божурски и заместник-председателят на ПП ДПС – Янко Янков. Към празника, с поздравителни адреси се включиха и председателят на 44-ото Народно събрание – Цвета Караянчева и министърът на културата – Боил Банов.

Котел
община Котел


На официалното откриване на фестивала присъстваха още председателят на Комисията по „Земеделие и храни“ към Народното събрание  – Десислава Танева, председателят на Общински съвет Котел – Христина Чолакова, вицеконсулът на Република Турция в Бургас – Керим Аксен, областният управител на област Търговище – Митко Стайков, кметове на съседни общини, както и общински съветници, заместник-кметове и кметове на кметства в Община Котел.

Котел
община Котел


След официалната част програмата продължи с представяне на самодейни състави от цяла България и Община Котел, демонстрация на кулинарни техники с шеф Андре Токев, а майстори от Котел завъртяха вкусни чевермета и кукуреч – специалитет от агнешки дреболии на жар, характерен за каракачанския етнос.
В днешния ден фестивалната програма ще продължи с майсторска надпревара за „Музикален инструмент на 2018 г.“, в категории: гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан. От 17.00 часа е представянето на книгите – „Боже, защо Господ лъже“, „Аллах, милост нямаш ли?“, ,,Любиш ли ти Бога си!“ и „Орисани да избираме“ на автора Нидал Алгафари.

Котел
община Котел


Програмата ще завърши с концертите на рок група „КРОС“ на малка сцена до хотел „Изворите“, а от 20.00 ч. са концертите на ансамбъл „Странджа“, ансамбъл „Българе“ и легендарните „Диана Експрес“ на сцена „Естрада“.