Данъчни измами за 5 млн. лева са осуетили ямболски ревизори
Данъчни измами за 5 млн. лева са осуетили ямболски ревизори / netinfo

Данъчноосигурителни измами за над 5 млн. лева са разкрили ямболските ревизори при извършени 90 ревизии от началото на годината, съобщават от НАП-Ямбол. Най-много са допълнително установените задължения за данък върху добавената стойност - над 4 млн. лева. В 55 от случаите са установени разкрития за над 10 000 лева. Вследствие на ревизионните действия е установено, че са укрити данъци по закона за облагане на физическите лица за повече от 220 000 лева.

Най-много - 25 ревизионни актове, ямболските инспектори по приходите са съставили в рисковия за областта сектор „Строителство”. Строителни фирми са ощетили бюджета с близо 2 млн. лева. Милион и 700 000 лева са допълнително установените задължения в сектори „Търговия на едро” и „Търговия на дребно”, където са съставени общо 26 акта за нарушения. Туристическият бранш в ямболско е извършил нарушения за над 700 000 лева, издадени са 8 ревизионни акта.

Във втория рисков сектор – производство и търговия със зърнени култури, са укрити малко над 36 000 лева. В този сектор проверките през лятото са извършени съвместно с Националната служба по зърното и фуражите, Икономическа полиция и Министерство на транспорта, като целта на контрола бе установяване на произхода на зърното, да се инвентаризират наличните количества и съхранението на новата реколта, наличието на документи за произхода и експорта.

Опити за укриване на здравни осигуровки за близо 28 000 лева са осуетили още ямболските ревизори.