Да се засили контрола за опазване от пожари, нареди областният управител на Ямбол
Да се засили контрола за опазване от пожари, нареди областният управител на Ямбол / БГНЕС, архив

Във връзка с повишените летни температури през последните дни се налага засилено внимание и контрол от страна на отговорните институции за недопускане на пожари на територията на област Ямбол. На заседание на Щаба за координация на неотложните аварийно-възстановителни работи подробно е обсъден въпроса за превенцията и готовността на звената за реакция през пожароопасния сезон.

 

Въпреки това очакваните и през следващите седмици високи температури, в комбинация с приключването на жътвената кампания, създават допълнителни условия за възникване на пожари в стърнища и други обработваеми земи, от където лесно могат да се разпространят и в горски територии, коментират от Областната администрация. За да се предотврати това, с писмо до кметовете на общини областният управител Николай Пенев напомня да се засили контрола по спазване на изискванията на Закона за опазване на земеделските земи.

Наред с това, общините – собственици на гори, трябва да изпълнят мерките и мероприятията за защита на тези територии от пожари, предвидени в техните имоти. Следва да организират доброволни формирования, подготвени за гасене на пожари. Готовност за реакция имат всички ангажирани звена и институции, но в писмото си до кметовете областният управител отново акцентира на важността на превантивните мероприятия за осигуряване на безопасен пожароопасен сезон, без инциденти в земеделските и горски територии на областта.