Да пуша или не?
Да пуша или не? / netinfo

Пета поредна година функционира консултативен кабинет за борба с тютюнопушенето в Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/в Сливен. Двама психолози оказват индивидуална помощ на желаещите да откажат цигарите. Това съобщи пред Дарик психологът на инспекцията Веса Георгиева. Използват се методи на краткосрочна психо-терапия.

 

Консултациите включват както препоръки за спиране на тютюнопушенето, така и съвети и  възможности за справяне с рецидивите. Предлагат се и съвети за храненето и адекватната физическа активност при отказване на никотиновата зависимост. Голяма част от хората не се отказват от цигарите заради напълняване, коментира Георгиева. По думите й в много от случаите организмът напълнява не защото са спрени цигарите, а защото те са заменени с обилно количество висококалорийна храна. Консултациите са безплатни.

 

В момента не се предлагат  лекарствени медикаменти за отказване на цигарите, уточни Георгиева. Отказът на цигарите е сложен процес и при всеки човек протича по – различен начин. За някой е необходим помощник, който да  им помага при отказването от  тютюнопушенето и затова е открит този консултативен кабинет. Желаещите, които искат да спрат цигарите, но имат колебания могат да  потърсят помощ  в кабинета всяка сряда от 14 до 16 часа в РИОКОЗ.