Чакаме пари за пречиствателната станция  от новия бюджет
Чакаме пари за пречиствателната станция от новия бюджет / netinfo

Ако държавата не намери пари за пречиствателната станция на Сливен, да преотстъпи собствеността си на ВиК и общината, за да се търси начин обектът да бъде довършен. Това заяви днес кметът на Сливен Йордан Лечков.

Пречиствателната станция за питейна вода е един от спрените от финансиране от правителството обекти на територията на общината. Очакванията са в началото на новата 2010 година финансирането да бъде възобновено, в противен случай Лечков ще настоява водното съоръжение да мине в собственост на общината, която да търси пари за доизграждане.  Освен за приключване на станцията, пари ще са необходими и за връзката й с ВиК мрежата в града, за да може пречистената вода от язовир „Асеновец" да достигне до жителите на град Сливен. 

Довършването на съоръжението е необходимо и от чисто санитарни причини, тъй като манганът във водата се увеличава, предупредиха още през лятото специалисти. 

При строителството на язовир „Асеновец" е предвидено изграждането на пречиствателна станция. Строежът започва през 1987 г. със средства от държавния бюджет, но през 1996 г., поради липса на пари, е преустановен. Работата по стоежа е възобновена през есента на 2008 г. Консорциум от две фирми печели обществената поръчка за строежа.

В станцията са инвестирани около 34 млн. лв., а с допълнителното изграждане на водоеми, подмяна на водопреносни тръби и др., общата стойност на проекта е над 42 млн.лв.