организиран от БСП
организиран от БСП / Дарик Сливен
БСП Сливен организира протест заради шоковото покачване на цените на водоснабдителните услуги в област Сливен. Протестиращите блокираха булеварда пред ВиК дружеството в Сливен.

ВиК Сливен
Дарик Сливен

Общинският председател на БСП в Сливен Атанас Делибалтов заяви, че протестът е не само заради високите цени на услугите, но и заради качеството на водата.

„Не може почти след две години известни процеси, които трябва да доведат до повишаване на цени да се съобщават в последния момент. Недопустимо е да се прехвърлят сметки от тези етноси, които не си плащат да се погасяват от останалите граждани”, заяви още Делибалтов.

Той заяви, че народните представители от БСП Сливен ще поискат промени в Закона за водата, а протестите ще продължат ежемесечно. Протестиращите заявиха, че трябва да им справедливост спрямо народа и особено за пенсионерите.

организиран от БСП
Дарик Сливен

Те изразиха и недоволство срещу качеството на водата  и липсата на пречиствателна станция. Протестиращи граждани от Твърдица попитаха защо цената на водата се увеличава от 0,65 лв на 2,40лв след като през 1962 година канализацията е изградена от гражданите на града, на доброволни начала.

В Сливен цената на водата в е 2.45 лв с ДДС, в село Сотиря увеличението е 167% процента, а в Твърдица досега са плащали 74 стотинки за кубик, а след увеличението 1.94 лв.

От ВиК не изпратиха представител при протестиращите, заради служебен ангажимент на управителя, но изпратиха аргументирано становище за цената на водата – тя поскъпва заради промените в законодателството приети това лято от НС, необходимостта от инвестиции и средства за ремонти.

От 2018 предстои ново увеличение цената на водата с още 2 стотинки, а до 2021 – с още 4 стотинки, или общо с 8 стотинки за периода, предвиден в бизнес – плана на водното дружество.