Банго Василий в Сливен
Банго Василий в Сливен / netinfo
Всички ромски къщи, в които се празнува Банго Василий остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът от тях, разказа председателят на Ромската академия за култура и образование в Сливен Стела Костова. Гости се посрещат след настъпването на Нова година и е важно първият гостенин в дома да е богат и добър човек, за да носи късмет.

На традиционната новогодишна трапеза задължително трябва да има петел, или гъска, питка с паричка, сарми с късметче. По традиция с кръвта на заклания червен петел се пипат мъжките деца, като ромите вярват, че това носи здраве и плодородие. На Василица сутринта децата обикалят комшийските къщи и сурвакат за здраве, за благополучие, за късмет, за плодородие. Отбелязването на Новата година е в нощта на 13 срещу 14 януари.

Според една от легендите за този празник свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат циганите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Циганите се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. От тогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

По повод празника Ромската академия организира тържество с много, песни танци и награди. Ще участват състави от ромската десегрегация, танцов ансамбъл „Веселие”, духов оркестър „Малките Карандила”, Първо основно училище, а музикантите от „Ориент Експрес”, Щилиян, Насти, Мравчо ще забавляват гостите до късни доби.

Няма да бъде пропуснат и традиционния търг на петела, уточни Костова.