Aвтобусите на „Пътнически превози” са оборудвани с касови апарати
Aвтобусите на „Пътнически превози” са оборудвани с касови апарати / Дарик Сливен, архив

От началото на февруари „Пътнически превози” ЕООД - Сливен въведе в експлоатация фискални устройства за издаване на билети за пътуване в автобусите си, съгласно  изискване на Закона за автомобилните превози.

„От началото на месеца започнахме с 16 апарата, а към днешна дата имаме фискални касови апарати във всички автобуси на  „Пътнически превози” ЕООД – Сливен”, съобщи управителят на дружеството Енчо Петров.

Върху билетите вече фигурират допълнителни реквизити, които дават информация на пътниците за датата и часа на тръгване, линията, цената, както и отстъпка в случаите, когато такава е предвидена.

„Тези колеги, които получиха първи фискални устройства споделиха, че това е по-лесен вариант на работа. От друга страна за нас този вариант е по-добър, отколкото отчитането с билети”, каза Петров и допълни, че  себестойността на един билет е била 1 стотинка и като ценна книга е имало определени условия за съхраняване. „Този касов бон струва по-малко от една десета от стотинката. С него получаваме информация във всеки един момент за оборота и пътникопотока. Можем да действаме оперативно. Имаме автобуси, които са по-големи, а също и по-малки и можем да преценяваме в движение нещата. Така ще оптимизираме системата за контрол и управление на транспорта. Ще има диспечер, който да наблюдава и своевременно да предприемаме мерки за корекции в зависимост от пътникопотока”, каза още той.

По думите на Енчо Петров, едно такова устройство струва около 200 лева, а общата стойност на инвестицията е около 17 000 – 18 000 лева.

 

Нововъведенията подобряват обслужването като същевременно завишават и  вътрешният контрол.