Антоний Гълъбов: Нормално е България да има позиция за всички страни, които предстои да бъдат приети в ЕС
Антоний Гълъбов: Нормално е България да има позиция за всички страни, които предстои да бъдат приети в ЕС / netinfo

Реакцията в Македония на думите на външния ни министър Ивайло Калфин е по-скоро въпрос на вътрешнополитически процеси в самата Македония – това заяви в Сливен социологът д-р Антоний Гълъбов. Според него, след загубването на властта от бившите комунисти – социалистите, широкото коалиционно правителство на Македония търси своя политически профил и така отново се подгрява българския националистически проблем.

Нормално е България да има позиция за всички страни, които предстои да бъдат приети в ЕС така, както самите ние минахме през нелек седемгодишен период на оценка от останалите страни членки на съюза -  каза още Антоний Гълъбов и добави: „Винаги съм съжалявал за това, че България бе една от първите четири страни, които признаха Македония като самостоятелна държава и тази инерция, която бе набрана в периода 1992 – 1993 година бе пропиляна”. Сега вече интересите на самите хора в Македония са ориентирани повече към Гърция и към Сърбия, отколкото към България.

Предстои България да стане външна граница на ЕС, затова е необходима държавническа политика по отношение на имиграцията, на предоставянето на българско гражданство.