54 милиона лева прибраха данъчните в Ямбол
54 милиона лева прибраха данъчните в Ямбол / netinfo
Близо 54 милиона лева от данъци и осигуровки са събрани в НАП-Ямбол до края на август. Постъпленията са с над 8 милиона и 800 хиляди лева повече в сравнение със същия период на миналата година.

Внесени са над 30 милиона лева осигуровки, като най-голяма част от постъпленията се дължат на преведеното Държавно обществено осигуряване- 21 милиона лева, 2 703 хиляди лева са внесли ямболци за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Много българи, пребиваващи временно в чужбина, се завърнаха през лятото и възстановиха осигурителните си права, плащайки наведнъж здравни вноски, което донякъде обяснява увеличението на постъпленията в НАП- Ямбол с 3 милиона 835 хиляди лева .

Други 259 клиенти подадоха молби за освобождаване от задължението да плащат здравни вноски, след като 183 дни в годината пребивават извън страната в периода от 1 юли 1999 г. до 31 декември 2007 г. и не са ползвали медицинска помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса в рамките на този период .

Приходите в централния бюджет от внесените данъци са 23 милиона и половина лева, които са с над 5 милиона лева повече от миналогодишните.

Внесеното ДДС от местни фирми е в размер на 5 милиона и 340 хиляди лева. Постъпилите налози, начислени върху доходи на физически лица, са над 10 милиона лева, като най-много от тях са от доходи по трудови правоотношения. Събраният корпоративен данък от фирми е 7 милиона 393 хиляди лева, докато през осемте месеца на 2007 година внесената сума е 4 милиона и половина лева.