184 секционни комисии ще има в Община Сливен
184 секционни комисии ще има в Община Сливен / Darik news
Ръководителите на парламентарно представените партии в Сливен се споразумяха за съставите на секционните избирателни комисии за изборите за Европейски парламент от Република България. Днес сутринта протоколът вече бе подписан от Магдалена Вълкова-НДСВ, Джемал Идриз - ДПС, Мартин Славов-Коалиция за България, Кирчо Димитров-ОДС, Димитър Сяров-ДСБ, Иван Радев– ПП ”АТАКА”, Нели Минчева-Коалиция “Български народен съюз”. В консултациите участваха Петя Руменова – главен секретар, Елеонора Христова – главен юрисконсулт и Вяра Узунова – главен експерт от общинската администрация, като членове на Комисията за организационно техническата подготовка на изборите.

Представителите на политическите партии и коалиции в общината постигнаха съгласие на територията на общината да се изградят 184 секционни избирателни комисии. Допълнителни секции могат да се разкрият в заведения и институции съгласно закона и навярно такива ще бъдат разкрити в затвора и във Военна болница в Сливен.

Общият брой на участващите в секционните избирателните комисии е 1626 членове, като разпределението е следното: Коалиция за България има общо 430 свои представители, от които по 60 председателски и заместник-председателски места, също толкова и секретари. НДСВ има квота от 276 членове, от които по 39 председатели, заместник председатели и секретари. ДПС, Атака, СДС, ДСБ и Коалиция Български народен съюз ще имат по 184 членове в СИК.

ГЕРБ, които присъстваха на вчерашните консултации, не бяха на днешните. За тях остава варианта да договорят с някоя от имащите квоти политически сили, отстъпени места за представители в секционните избирателни комисии.

Политическите партии трябва да предоставят готовите списъци с членовете на СИК в община Сливен до 17 април, общинската администрация ще ги предаде в РИК до 19 април.