1416 зрелостници на матура по български език и литература
1416 зрелостници на матура по български език и литература / Sofia Photo Agency, архив

Зрелостниците на националния държавен изпит по български език и литература ще трябва да пишат аргументативен текст върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров.

1416 зрелостници от област Сливен се явяват днес на държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщи за Дарик Боян Аксаков от Регионалния инспекторат по образование в Сливен.

В 9 часа ще бъде изтеглена темата, а изпитът  е с продължителност 4 астрономическа часа, за учениците със специални образователни потребности продължителността е 6 астрономически часа.

Зрелостниците трябва да ползват само химикалки, които пишат в черен цвят и не могат да напускат изпитната зала по-рано от 1 час след началото на изпита.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература включва 41 задачи, като от тях 40 са тестови. 41 задача от матурата е за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея.

Общият максимален брой точки е 100.

 

Националното Външно оценяване по български след 7-ми клас ще се проведе от 10.00 ч. днес. В 9.00 ч. ще бъде изтеглен изпитният вариант за националното външно оценяване на седмокласниците, което е с продължителност 60 минути. За допълнителния модул времето е 90 минути.

Седмокласниците ще се явят на изпит в училищата, в които учат и на него се явяват всички седмокласници. Националното външно оценяване по Български език и литература е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен 7-ми клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части, взети заедно.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни 2014 г.

На 23 май от 8.00 ч. е втората матура по избор за 12-ти клас, а от 10.00 ч. - външното оценяване по математика след 7-ми клас.