140 имигранти са настанени в дома в село Баня
140 имигранти са настанени в дома в село Баня / DarikNews.bg, архив

140 души са настанени в Регистрационно-приемателния център към Държавната агенция за бежанците в новозагорското село Баня. Сред тях преобладават сирийските граждани, съобщи за Дарик директорът на бежанския център Димитър Захариев. По думите му има лагерът е на предела на възможностите, но уточни, че се търсят възможности за решаване на кризисния проблем.

Хората, обитаващи дома в Баня, са на свободен режим, към момента няма сигнали за конфликти с местните над 1500 жители на селото. Осигурена е здравна, юридическа, психологическа помощ на обитателите, преводачи, учители по български език, както и условия за нормалното битуване, съобразено с навиците и културата на бежанците. На настанените се предоставя храна, постелъчен инвентар и минималната помощ, която се отпуска на всички търсещи закрила, уточни Захариев.

В центъра в село Баня в момента има 46 деца, най-малкото е бебе на 25 дена. Осигурени са кътове за игра за децата,  а доброволци от БЧК и Върховния комисариат на ООН се занимават с тях.

От 3 до 6 месеца е процедурата за предоставяне на статут, след това зависи от представената бежанска история, чужденецът става равноправен гражданин на България, като единствено няма право на глас. Ако не получи статут, подлежи на връщане в страната по произход или подава повторна молба, обясни Димитър Захариев.