1388 Зрелостници се явяват на втора задължителна матура
1388 Зрелостници се явяват на втора задължителна матура / БГНЕС, Архив

Днес се провеждат вторият задължителен държавен зрелостен изпит за зрелостниците и националното външно оценяване по математика след 7 клас. Вариант 1 се падна на абитуриентите. Матурата на дванайстокласниците започна в 8.00 ч. и е с времетраене 4 астрономически часа.

Изпитът включва 13 различни предмета, като и тази година най-желани сред дванайстокласниците са предметите география и икономика,  биология и английски език.

1388 дванадесетокласника са допуснати до матура в област Сливен, съобщи за Дарик Боян Аксаков от Регионален инспекторат по образование в Сливен.

Изпитът по математика за седмокласниците е с начало 10.00 ч. и се състои от два модула - национално външно оценяване с времетраене 60 минути и допълнителен, който ще продължи 90 минути.

В 9.00 ч. бе изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за 7-ми клас. Изпитът ще започне в 10.00 ч. Той се състои от два модула.

Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор.

Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които две задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и две задачи с описание и аргументация на решението.

Продължителността на този модул, който не е задължителен,  е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки.