/ ThinkStock/Getty Images
През изминалата 2020 година прокурорите от Районна прокуратура-Сливен са внесли за разглеждане в районните съдилища в областта 972 прокурорски акта, съобщиха от обвинението.

Внесените прокурорски актове са с 5% повече в сравнение с предходната година, въпреки пандемичната обстановка и намалената регистрирана престъпност в област Сливен.

Осъдени през годината са общо 1132 лица, от които 476 лица за общоопасни престъпления (палежи, незаконно държане на оръжие и наркотични вещества, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, пътно-транспортни произшествия и др.), 298 лица за престъпления срещу собствеността (кражби, грабежи, измами, длъжностни присвоявания), а 53 лица за престъпления срещу личността (телесни повреди,изнасилвания, блудства и др.).

Осъдени са и 85 лица за нарушаване на противоепидемичните мерки. В 243 от случаите на осъдени лица е постановено ефективно наказание лишаване от свобода. Оправданите лица през годината са общо 13.

През годината прокурорите от Районна прокуратура-Сливен са работили по 2065 новообразувани досъдебни производства, от които 357 бързи производства. Това показва, че почти 1/5 от случаите разследванията са приключили и лицата са предадени на съд в рамките на седем дни.

През същия период по искания на прокурори от Районна прокуратура-Сливен, е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 73 лица - в случаите на тежки престъпления, както и когато е било преценено още в началото на разследванията, че извършителите могат да се укрият или да извършат друго престъпление.

Активна е била работата на прокурорите през 2020 г. и по общия надзор за законност. Извършена е проверка на 976 решения на Общинските съвети в областта, извършени са проверки и по 129 преписки по надзора за законност.

Подадени са и три протеста пред Административен съд срещу общински наредби, правилници и тарифи, като два от тях са уважени, а едното дело все още е неприключено.