Прокуратурата в Силистра ръководи досъдебно производство във връзка с разбита схема за издаване на фалшиви медицински заключения за явяване пред ТЕЛК срещу заплащане, съобщиха от обвинението.

Задържаните лекари са направили фалшиви ТЕЛК решения на около 50 души (ВИДЕО)

Информацията бе оповестена от административния ръководител на Окръжната прокуратура Теодор Желев на брифинг, в който взеха участие районният прокурор на Силистра Веселина Милушева, наблюдаващият делото прокурор, представители на ГДНП, директорът на ОД на МВР в града.

В хода на разследването са претърсени пет лекарски кабинета и пет жилища. Иззети са множество документи и веществени доказателства.

Установени са шест лица, които имат съпричастност към престъпната дейност - организаторът на престъпната схема, председателят на ТЕЛК-Силистра, председател на лекарска комисия към НОИ и трима лекари.

Задържаните лекари са правили фалшиви ТЕЛК решения (ВИДЕО)

Желаещите да се сдобият с фалшивите документи заплащали сумата от 300 лева на посредник, който от своя страна ги предавал по веригата. Иззети са 25 000 лева, като 300 лв. от тях са били непосредствено предадени от посредника на един от лекарите.

Работата по документиране и доказване на извършените престъпления продължава. Разследването е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел.