Започнаха пледоариите по делото Килърите
Започнаха пледоариите по делото Килърите / Дарик-Шумен
Започнаха пледоариите по делото "Килърите"
58276
Започнаха пледоариите по делото "Килърите"
  • Започнаха пледоариите по делото "Килърите"

Изненадващо днес следобед в шуменския окръжен съд започнаха пледоариите по делото „Килърите". В следобедните часове, по време на днешното заседание, председателят на съдебния състав съдия Димчо Луков попита дали прокуратурата е готова за съдебни прении. След утвърдителен отговор започна обвинителната реч на прокурор Ася Петрова, която ще продължи в понеделник. Тя визира събраните по време на делото доказателства за престъпната дейност на групата на „Килърите". По думите й, подсъдимите са се занимавали с изпълнение на мокри поръчки.

Прокурор Петрова заяви, че пледоариите на прокуратурата ще продължат няколко дни. Тя квалифицира процеса като безпрецедентен за страната. „Безпрецедентният характер се определя от обвиненията, които са възведени, от огромния обем от доказателства, от огромния обем на съдебни протоколи, които трябваше да изчетем, да се запознаем с тях и съответно да анализираме доказателствата, които се съдържат в тези протоколи, от многото искания за отвод на съдебния състав и на прокурорите", допълни Петрова.

Пледоариите започнаха в отсъствието на титулярните защитници на подсъдимите. В съдебната зала беше само адвокатът на Петър Стоянов Сумиста - Иво Найденов. Според него стартът на пледоариите е процесуална грешка. Той обясни, че магистратите не са поискали становището на двете страни преди да дадат ход на съдебните прении. Според него, изненадващият старт на пледоариите е тактически ход, целящ да затрудни защитата. Адвокат Найденов допълни, че подсъдимите също са реагирали негативно, с оглед на това, че обвинителната реч на прокуратурата започна в отсъствието на техните титулярни защитници.

Делото срещу групата на "Килърите" започна в Шуменския окръжен съд на 27 юни. В процеса бяха разпитани над 140 свидетели и приети множество експертизи.