Вземат мерки за борба с нелегалните превозвачи
Вземат мерки за борба с нелегалните превозвачи / netinfo

До края на тази седмица да бъде взето решение за създаване на групи, които да извършат контрол върху нерегламентираните превозвачи. Около това становище се обединиха участниците в среща, инициирана от областния управител на Шумен Тодор Тодоров. В групите ще има представители на община Шумен, КАТ и ДАИ.

По време на срещата стана ясно, че частни лица извършват нелегални превози, не само в рамките на града, но и до селата в общината. За това сигнализира управителят на „Пътнически автотранспорт” Иван Банков. Той каза, че ако нелоялната конкуренция продължи, това ще доведе до замиране на автобусните превози в Шумен. Банков, както и други превозвачи, се оплака, че нелегалните превозвачи обират пътниците от спирките, минути преди да дойде градския или междуселския автобус. Според Иван Банков, годишната печалба на превозвачите-менте е близо 1 500 000 лв. Участници в срещата съобщиха, че незаконните пътувания се извършват, не само от леки коли, но дори и от микробуси. Иван Банков каза, че проблем за „Пътнически автотранспорт” са и многото таксиметрови автомобили в града. Някои от тях возят пътници на цената на билета, което пък води до драстично намаление на хората, ползващи автобусния транспорт.

Представителят на таксиметровите превозвачи Иво Кулев подчерта, че нелоялната конкуренция се извършва не от лицензирани таксиметрови шофьори, а от частни лица, които нямат никакви лицензи. Той каза, че отдавна е трябвало да бъдат взети мерки за намаляване на броя таксиметрови коли. Според него Шумен е на първо място в света по брой таксита на глава от населението.

Според началникът на КАТ Иван Радев, проблемът не е от компетентността на пътната полиция и с него трябва да се занимае ДАИ. От там съответно казаха, че извършват не малко проверки, но разполагат само с 4-ма души, които покриват цялата област.