Все по-висок процент на данъчните постъпления в Шумен, въпреки кризата
Все по-висок процент на данъчните постъпления в Шумен, въпреки кризата / netinfo

„Бюджет в кризисна ситуация се изпълнява много трудно", каза зам.-кметът по финанси в Община Шумен Александър Генчев по време на общественото обсъждане на изпълнението на Бюджет 2014 на Общината. По думите му обаче прави впечатление, че това, което зависи от гражданите, а именно данъчните постъпления, е изпълнено в изключително висок процент - достига близо 99 %. „ Това говори, че въпреки трудностите, гражданската съвест допринася за значително изпълнение на данъчните приходи", коментира той и допълни, че са взети стриктни мерки и към некоректните платци, като от тях през миналата година е събран близо 1 милион лева. При неданъчните приходи се забелязва, че през годината продажбата на общинско имущество пък не е изпълнена с около 2 милиона лева.

Според структурата на разходите за делегирани дейности най-големи са били разходите за образование, следвани от общински и държавни служби и култура.

При разходите за местни дейности с най-голям относителен дял от близо 7 милиона са жилищното строителство, благоустройство и комунално стопанство и опазване на околната среда, следвани от икономическите дейности и услуги и образованието.

Общият размер на капиталовите разходи за 2014 година е около 15,5 милиона лева, като в това число от общинския бюджет са 4 187 000 лева. По думите на Генчев през годината е била изградена общинска пътна мрежа за 1 380 000 лева. Ремонтирани са и 7 мостови съоръжения в села от региона. Предвидени и изразходвани са още средства за разширение за гробищния парк. В края на годината беше подменен и уличния водопровод на бул. „Велики Преслав" в частта на кв. „Дивдядово". Той допълни, че по проекта за водния цикъл на Шумен до момента са усвоени повече от 8 милиона лева, като през тази година остава да бъде усвоена още една значителна част от средствата.

В отчета е отбелязано още строителството на две нови детски площадки за близо 40 000 лева в селата Мадара и Царев брод. По проекта „Шумен - по-добро място за живеене" пък са усвоени средства за близо 900 000 лева.

Александър Генчев подчерта, че капиталовите разходи за образование са били около половин милион лева, като припомни, че в шуменското СОУ „Васил Левски" и ЦДГ № 25 "Братя Грим" беше извършена газификация. Капиталовложения бяха направени още за проекта „Оттука започва България", газификация и монтаж на соларната инсталация в зала „Плиска". Бяха направени такива капиталовложения и за читалище „Добри Войников" и мюсюлманския храм в града. В перо „Култура и спорт" разходите са били в размер на над 1 млн. лева, като от тях 867 000 лева са от ЕС.

Традиционно през 2014 година се отделиха и средства за здравеопазване. „Техният размер е значителен спрямо предходните години", коментира Генчев и допълни, че през годината в шуменската болница са направени две доставки на апарати в размер на близо 100 000 лева. В областта на социалните дейности капиталовите разходи са 1 733 000 лева, където се отчитат проектите „Нов дом за нашите деца", отделени са средства за незрящите и пенсионерските клубове.

Той обобщи, че през 2014 година всички структури в общината са били нормално бюджетирани, като приоритетно са покрити задълженията към обслужване на общинския дълг и съфинансиране на европроектите.

Отчетът за 2014 година ще бъде внесен на сесията на Общински съвет-Шумен в края на този месец.