В Търговище медиатори ще включват ромите в програми за интегриране
В Търговище медиатори ще включват ромите в програми за интегриране / news.ibox.bg
В Търговище медиатори ще включват ромите в програми за интегриране
46994
В Търговище медиатори ще включват ромите в програми за интегриране
  • В Търговище медиатори ще включват ромите в програми за интегриране

 

Проект на националната стратегия за интегриране на ромите  и други уязвими групи бе обсъден на заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество в Търговище. Той бе представен от Огнян Исаев, координатор на младежката програма на асоциация „Интегро".

Основни приоритети в проекта са задържането на ромските деца в училище, подобряването на жилищната осигуреност и заетост, както и осигуряване на достъп до качествено здравеопазване.

Областният съвет прие четири предложения, които ще бъдат изпратени за разглеждане от Национален съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси /НССЕИВ/. Те са: стратегията да се отнася към политиката за интеграция както на ромската общност, така и на другите етнически общности, намиращи се в социална изолация. Второто предложение е да се разработи отделен раздел в Стратегията, насочен към промяна на обществените нагласи и борбата с предразсъдъците, които са основен рисков фактор за дискриминация на етническа основа. Прието бе и предложението да се увеличат правомощията на Областните съвети, които да бъдат регионални органи в политиката за етническа интеграция, включително да управляват регионални програми и проекти и в Стратегията да се заложат приоритетите за ранно детско развитие и развитие на местните общности.

Предстои и Националният съвет да разгледа искания на общините за назначаване на здравни медиатори, които се явяват мост между ромската общност и здравните и социалните служби.

За първи път три от общините в Търговищка област са направили заявки за здравен медиатор - по един в Търговище и Опака и  два в Попово. От 2007 година осигуряването на здравен медиатор е дейност делегирана изцяло от държавата.