Телефонни измамници и в Шумен. Действат по няколко сценария
Телефонни измамници и в Шумен. Действат по няколко сценария / netinfo

66-годишна жена от Шумен е била измамена със сумата от 1 200 лева. Това съобщиха от полицията.

От там уточняват, че на телефона на старицата се е обадила жена, която се е представила за нейна племенница и й обяснила, че при пътуване към град Шумен е ударила дете и са я задържали. Възрастната шуменка сама назовала името на своята племенница /Мария от град Попово/ и продължила разговора. “Племенницата” обяснила, че за да я освободят е необходимо да се заплати сумата от 3 000 лева като я предупредила да не споделя за разговора им със съседи и свои близки. Оставила й и номер на мобилен телефон за връзка. Малко след това жената се обадила на посочения номер и разговаряла с мъж, който се представил за адвокат на нейната племенница. Той й казал, че за да бъде освободена по-младата нейна родственица е необходимо да заплати сумата от 3 000 лева. Мъжът, който се представил за адвокат, се обадил още няколко пъти на жената за да се осведоми дали е събрала необходимата сума. При последното обаждане възрастната жена му съобщила, че е събрала сумата от 1 200 лева и той и казал, че веднага ще изпрати водач на таксиметров автомобил, по когото да изпрати парите. Жената дала парите на шофьора и се обадила на “адвоката” за да му съобщи,  че е предала 1 200 лева.

По-късно жената провела разговор с племенницата си, която била на работа и разбрала, че е измамена. Подала сигнал в РПУ - Шумен като в сведенията си посочила само част от цифрите на регистрационния номер на лекия автомобил, на чийто водач предала парите. Шофьорът е издирен. Установено е, че това е 38-годишен мъж от град Шумен. Той също е получил обаждане на мобилния си телефон като мъжът, който го наел му се представил за стар негов клиент и го помолил да занесе сумата във Велико Търново. Там бил очакван от млад мъж на видима възраст 20-25 години, който взел парите и му платил за услугата. Работата по случая продължава.

От полицията уточняват, че измамниците се представят за близки, роднини, бизнесмени и дори за полицейски служители. Престъпниците действат по няколко сценария. В някои от случаите предлагат изгодна сделка са продажба на машинни части – най-често игли за маслобойни и елеваторни ремъци представят се за техни познати или далечни роднини от друг град, като в повечето случаи ги предизвикват те да споменат някакво име и ги разпитват за близките им. Обясняват, ми че е капарирана някаква стока (напр. маслени рафинатори, игли за маслобойни и др.), но са възпрепятствани и не могат да пътуват. Молят “своите роднини” за услуга – да отидат до съответната фирма, да доплатят и вземат стоката, като обещават до няколко дни да им възстановят парите и транспортните разходи и да си приберат закупените детайли. Обикновено измамникът изпраща потърпевшия в друго населено място, където уж ще го чака представител на фирмата – продавач. Там гражданинът заплаща определена сума ( над 1000 лв.) и получава стоката – най-често негодни, бракувани детайли за текстилната промишленост с лош вид и опаковка. Потърпевшият изчаква няколко дни и след поредица неуспешни опити да се свърже с лицето, поръчало покупката, се явява в полицията. Като създават у хората убеждението, че правят услуга на свой познат или роднина, измамниците си осигуряват получаването на значителни суми. В много случаи измамените, продължават безрезервно да вярват, че са помогнали на свой близък, дори и след подаване на жалба в полицията.

При втория “сценарий” измамниците се обаждат на домашните телефони на възрастни хора и се представят като техни племенници, без да назовават името си. В много от случаите потърпевшите сами назовават името на свой племенник и питат “Ти ли си?”. Измамникът се възползва от заблудата, която вече е създал, и започва да убеждава своя “роднина”, че има финансови затруднения, а му се налага да провежда телефонни разговори. Помолва го да закупи ваучери на различни мобилни оператори и да му продиктува идентификационните номера. Убедителен и находчив, мнимият роднина успява да провокира у потърпевшите съчувствие и в желанието си да помогнат на близък човек, те изпълняват “молбите” му. Характерно при тези случаи е, че измамниците разполагат предварително с телефоните на потърпевшите.

При третия вариант на домашния телефон на потърпевшия се обажда човек, който се представя за негов близък, работещ в друга страна. Обяснява, че е изгубил парите си, а трябва да пътува за България, да постъпи на лечение или да плати нанесена от него щета при катастрофа и моли “роднината” да му помогне с определена парична сума (от 300 до 1000 лв). Предлага на тъжителя да предаде парите на негов приятел, или на изпратен от него таксиметров, за да му “спестят разкарването” до кредитна институция за изпращане на сумата по банков път.

Има и друг сценарий, при който непознат се обажда на мобилни или домашни телефони и се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин. “Полицаят” назовава името на тъжителя и му разпорежда веднага щом затвори, да му позвъни на определен мобилен телефон, за да си спести проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Мнимият служител се стреми да задържи гражданина на линията колкото е възможно по-дълго. Убеждава го, че е извършил административно нарушение, за което дължи глоба. Глобата може да заплати по два начина – като се яви в съответното РПУ или като като закупи ваучери към определени мобилни оператори и му издиктува серийните номера. Сънен, притеснен и объркан, тъжителят обикновено изпълнява всичко, което “служителят на реда” му разпорежда.

От полицията съветват гражданите, ако им бъдат отправени подобни молби, да не се доверяват само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то. За да се уверят в самоличността на своя “познат” да настояват за лична среща, да питат за характерни имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не приемат да правят разплащания чрез трети лица или в други градове – подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.