Следствено дело е образувано срещу уволнения началник на РПУ-Шумен
Следствено дело е образувано срещу уволнения началник на РПУ-Шумен / DarikNews Валери Великов
Следствено дело е образувано срещу уволнения днес началник на РПУ-Шумен главен инспектор Галин Славчев, това съобщи за Дарик военният прокурор на Шумен полк. Димитър Димов. Делото е съставено на 9 януари 2008 година. То е по член 387, във връзка с чл. 26 от Наказателния кодекс за военно длъжностно престъпление, извършено с цел имотна облага и с евентуални тежки последици. Срещу главен инспектор Галин Славчев все още не е повдигнато обвинение, подчерта полк. Димов.

Разследването обхваща периода от началото на 2006 година до края на 2007 г.

Галин Славчев е разследван за това, че неправомерно е прекратил фишове и актове по Закона за движение по пътищата. Полк. Димов съобщи за Дарик, че от анулирани общо 199 акта и 136 фиша, от главния инспектор, неправомерно са спрени 80 акта и 78 фиша.

До сега по делото са разпитани 200 свидетели, каза полк Димитър Димов и допълни, че се очаква разследването на приключи до 9 януари 2009 година.

На въпрос на Дарик дали Славчев е вземал подкупи за да анулира актове и фишове, пол. Димов отговори, че няма данни главния инспектор да е получавал пари. Военният прокурор каза обаче, че хората, на които Галин Славчев е правил тези услуги са се отблагодарявали или с "почерпка или с връщане на услугата".

Дарик научи още, че има не малко устни сигнали срещу Галин Славчев от страна на негови подчинени, които са се жалвали, че той оказва натиск върху тях за да не бъдат съставяне актове и фишове.