Пръст в рисуването на Айтен й връзва нейната прабаба.
Пръст в рисуването на Айтен й връзва нейната прабаба. / Йоскан Мехмедов
Самоука художничка рисува икони, въпреки че никога не е посещавала курсове по иконография.

Айтен Мехмедова от търговищкото Първо СУ "Свети Седмочисленици" претворява доброто в краски и казва, че изкуството я успокоява и зарежда емоционално.

Току-що е завършила поредната си икона, на която е изписан ликът на Исус Христос.С нея ще участва в национален конкурс, предложен й от учителката по изобразително изкуство Силвия Малинова.

Пръст в рисуването на Айтен й връзва нейната прабаба.
Йоскан Мехмедов

В своята стая Айтен се отдава на изкуството. Когато е вдъхновена прекачва часове зад бялото платно и статива. Там се появяват и първите й икони.

Имаше конкурс за Трифон Зарезан – празника. Тогава имаше конкурс и сметнах, че е много банално да рисувам чаша, вино и реших да нарисувам самия Трифон Зарезан и той се получи много хубаво, разказва Айтен.

Следващата – на Божията майка е подарена на училище в Хисаря. А днес тя е завършила и Икона с Исус.

След като я нарисувах, усещам някаква енергия все едно, че излъчва рисунката и много ми въздейства и ми се гледа просто. Не ми омръзва да я гледам, казва Айтен.

Пръст в рисуването й връзва нейната прабаба.
dariknews.bg


Иконата прави впечатление на всички – както вкъщи, така и в училище. Нейната преподавателка по изобразително изкуство Силвия Малинова посочва, че има изключително добро качество и много фина маска на четката.

Много набито око. Много силно чувство за колорит и както знаете – това е духовността на един човек, смята педагогът.

А енергията се вижда и от другите творби на Айтен. Като например картината с Буда.

Религията е малко като разделение на хората, на обществата. Мисля, че вярата и Бог е в нас и ние си го визуализираме както ние искаме, вярваме в това, както ние искаме. Но Бог, вярата – изповядва доброто и разделение, за мен, е напълно излишно, казва Айтен.

Пръст в рисуването на Айтен й връзва нейната прабаба.
Йоскан Мехмедов


Изобразителното изкуство се съпреживява чрез душа и сърце. И личи, че има много любов, казва и преподавателят Силвия Малинова. 

Извън училище момичето среща голяма подкрепа и у дома. Споделя, че баща й непрестанно я подтиква да  се запише в школа по изобразително изкуство и да развива таланта си. А това че го има, личи по оценките на журито от различни конкурси.

Последната награда е от Велики Преслав, където печели първо място с портрета на цар Симеон. Рисувала е още хан Аспарух, Дядо Добри и Левски.

Пръст в рисуването на Айтен й връзва нейната прабаба.

Пръст в рисуването й връзва нейната прабаба.
dariknews.bg


Винаги съм рисувала – откакто се помня. Най-яркия ми спомен – първи, как започнах нещо да рисувам беше – като бяха на 2, прабаба ми с един химикал на едно листче ми показа как да рисувам момиченце, спомня си момичето.

Харесва и абстракциите, които прави на платна с акрилни бои. Но признава – увлича се по цветовете. Според Айтен именно цветовете придават повече енергия и затова повече й харесват. Тя е решена да продължи да се занимава с изкуство и да търси доброто, което да вгражда в образи.