/ netinfo
С рекорден брой учащи започна образователната програма на Окръжен съд-Шумен  през настоящата учебна година. 15 паралелки с ученици между 9-ти и 11-ти класове  на  СУ „Йоан Екзарх Български“ гр.Шумен, СУ „Н.Й.Вапцаров“ с.Венец, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ гр.Върбица, ПГ по икономика гр.Шумен и ППМГ „Нанчо Попович“-Шумен ще бъдат аудиторията на съдиите - лектори от Окръжен съд – Шумен.

Общо шестима съдии от наказателно и търговско отделения на ШОС ще са лектори в образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури.” Те ще презентират общо десет теми пред учащите, като всеки един клас в рамките на учебната година ще премине този своеобразен лекционен курс.
        

Ученици посетиха ШАС и се запознаха с Конституцията на Република България

Началото бе дадено днес с лекция, представена от съдия Светлин Стефанов пред ученици от 11-ти клас на ПГ по икономика-Шумен. „Структура на съдебната власт”, „Представяне на професията съдия”, „Превенция срещу употреба на наркотични вещества”, „Трафик на хора” , „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Детското насилие”, „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерки за защита правата на жертвите“, „Съдебни процедури с участие на деца и правата на децата“ са само част от темите, които ще достигнат до подрастващите в училищата - партньори.
        
Заявеният интерес към програмата, реализирана от Окръжен съд-Шумен надмина очакванията в стремежа към разширяване на обхвата на проекта. Общо осем училища с над 47 паралелки от цялата област заявиха участие за тази учебна година.
        
Припомняме, че Програмата се осъществява по силата на Споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Основни цели на пилотната образователна програма са обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, повишаване на доверието в съдебната власт.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.