/ ThinkStock/Getty Images
"Общото събрание на съдружниците на ВиК-Шумен прие решение дружеството да получи финансиране от "Български ВиК холдинг" в размер до 7,5 млн.лв. и за сключване на договор за заем, при условията на съгласуван между двете страни проект на договор. Предвидено е средствата да се използват за покриване на просрочените задължения за ток на местното ВиК към електроразпределителни дружества".

Няма опасност от спиране на водата на жителите на Добрич и Шумен

Това съобщи пред журналисти след края на заседанието, състояло се в административната сграда на водното дружество в областния град, зам.-кметът по икономическо развитие на Община Шумен Росица Антонова.

По думите й. решението е взето с гласовете на представителя на държавата, която притежава 51 процента от дяловете във ВиК-Шумен. "За" са гласували и представителите на общините Каспичан и Върбица, които имат общо 6 процента дялове.

Дълговете на водните двужества в Добрич и Шумен ще бъдат погасени

Росица Антонова, представляваща на събранието Община Шумен, която има 23 процента дял във водното дружество, е гласувала "против". Тя припомни, че е упълномощена да гласува така от Общинския съвет в областния град, тъй като от местното водно дружество не са предоставили достатъчно информация за финансовото му състояние и параметрите на кредита.

Управителят на водното дружество обясни, че това е вътрешно финансиране в рамките на холдинга, което ще послужи за оздравяване на дружеството, макар че пряко ще послужи за покриване на задължения към електроразпределителни дружества.

Водните дружества в Добрич и Шумен може да останат без ток заради дългове

"Предстои ново Общо събрание, на което да се вземе решение за прехвърляне на дяловете на държавата на "Български ВиК холдинг"
. Община Шумен ще иска преди подписването на договора информация за параметрите му", допълни Антонова.

Управителят на ВиК - Жанета Панайотова не бе открита за коментар.
БТА